Siden 2021 har Foreningen Kunst ud til Folket opnået en række flotte resultater, som har været afgørende i forhold til organisationens udvikling og nuværende ståsted.


 

– OP IMOD HVERT FEMTE BARN KOMMER IGEN I FRITIDEN –

Siden 2021 har foreningen arbejdet på at blive relevant og interessant for børn, så de ikke bare deltager i skoletiden, men også i fritiden. Alle vores indsatser foregår både i skoletiden og i børnenes fritid, og her har vi målt på, hvor stor en andel af de børn, som har deltaget i skoletiden, der kommer igen for frivilligt at bruge tid på projektet i fritiden:


Vores kvalitative tilbagemeldinger på projektet viser i overvejende grad, at det er børnene selv, der overtaler forældrene til at deltage i fritiden. Se udtalelse fra Tarm herunder:

 
 

Vi havde forældremøde i går. Så spurgte vi lidt til, om børnene havde snakket om det? Og de havde snakket helt VILDT om det, da de kom hjem! Og der var nogle, der var MEGET sure over, at det ikke kunne lade sig gøre at komme med til eftermiddagsforestillingen KLOKKEN 16. Så de er gået helt vildt op i det.
— Tinna Lund, Lærer Tarm Skole

 
 

– FORENINGENS ARBEJDE SKABER FÆLLESSKAB FOR BØRNENE –

Siden 2021 har foreningen skærpet projekternes involvering af de deltagende børn og dermed skabelsen af fællesskab.

Netop fællesskabet er en af hovedopmærksomhedspunkterne i den undersøgelse af foreningens arbejde, som Gadens Kunst – Videncenter for kunst under åben himmel’ lavede i 2023. Rapporten, der bygger på omfattende feltstudier af 11 forløb med projektet SNAK med skulpturerne, konkluderer bl.a., at foreningens børneaktiviteter går ind og arbejder med børns empati, indlevelse og fællesskab. Se kort uddrag fra rapporten herunder.

Find rapporten her:

 
 

Børnene er dybt engagerede i at løse dilemmaet, og der opstår en nærmest knitrende spænding med stor parathed til at hjælpe drengen og hans mor (skulpturen). At gadeteateret aktiverer indlevelse, empati og fællesskab, peger følgende citat på: Skulptur-drengen: ”Så går jeg MIN vej”. ”NEEEJ” – råber børnene højt i kor. ”Så bliver du ond”. Skulptur-drengen: ”Hvad nu hvis jeg gerne vil være ond?” Et barn udbryder med klar stemme: ”Så er du et dårligt menneske!!”
— Uddrag fra rapporten, Skulpturen som Mødested, v. Gadens Kunst
 
 
 

 

 
 

– ANERKENDELSE FRA RELEVANTE AKTØRER PÅ OMRÅDET –

Foreningen har inde for det sidste halvandet år oplevet stigende anerkendelse og opmærksomhed fra relevante aktører, som interesserer sig for børns leg og trivsel, herunder

  • Forskere: Vi har oplevet en stigende interesse for vores arbejde fra en række forskere inden for det pædagogiske og udviklingspsykologiske felt, populært kaldet legeforskning, herunder Phd Nils Falk Hansen fra Aarhus Universitet, som skriver om foreningens arbejde, at det rummer ” (…) potentialer for udviklingen af nye pædagogiske greb og tilgange, som kan understøtte skabende møder i fantasilegen.”

  • Politikere: Foreningen oplever, at en række lokal- og landspolitikere har fået øjnene op for vores arbejde. I juni 2024 var vi på besøg hos Lotte Rod, medlem af Folketinget for Radikale Venstre, der har gjort børns leg til sin politiske mærkesag. Sammen med Lotte Rod arbejder vi på at oprette et netværk af de aktører, som arbejder målrettet med at styrke børns leg.

  • Lærer- og pædagoguddannelserne finder foreningens metoder relevante. Vi samarbejder bl.a. med pædægoguddannelsen i Thisted og Læreruddannelsen i Nørre Nissum. Se udtalelse af Lektor og faglig pædagogisk leder fra sidstenævnte, Hilmar Dyreborg Laursen herunder.

 


Projektet SNAK med skulpturerne
har bidraget til kvaliteten i vores læreruddannelse. Vi deltog i projektet i foråret 2023, og det har været til
stor inspiration for os i forhold til, hvordan man kan skabe dialoger med børn om kunst.
— Hilmar Dyreborg Laursen, Lektor VIA University College