Projektets børneaktiviteter foregår over en uge i hver by: SNAK med skulpturerne på dag 1, fortælledag på dag 2 og derefter 3 temadage, hvor skole og lokalsamfund selv arbejder videre med projektet.


 

– AKTIVITETERNES VISION OG METODE –

Projektets aktiviteter løber over en uge i hver by og består af en række forskellige teater- og fortælle-formater som alle tager udgangspunkt i Kunst ud til Folkets metode for fri fortæling, som er en særlig affart af de æstetiske læringsprocesser. Kort sagt skasber vi fantasifulde fortællinger om fysiske objekter. Vi kigger på tingen og spørger, hvad tingen ligner, hvis vi kigger på den uden vores forudindtagede viden om tingen. Metoden er nært beslægtet med det, som de fleste børn helt naturligt gør, når de tager en kuglepind op fra bordet og i stedet forestiller sig, det er en rumraket e.l..

Visionen er at styrke børnenes leg lokalt og det barnlige fællesskab:

Leg lokalt: Vi vil give børnene en bredere pallette af muligheder for leg der, hvor de bor. Legen kan foregå alle steder i byen og kræver ikke en legeplads. En pind på jorden og en sjov buste på gadehjørnet er nok.

Fællesskab: Når fantasien er udgangspunktet, kan alle være med, fordi det foregår på børnenes præmisser. Det handler ikke om at svare rigtigt eller sidde stille, men om at lege med.

MADS FRA 6.A ER PÅ VEJ …

op i lygtepælen med hjælp fra kammeraternes hestesko for at dreje på den sorte strips, som slukker lygtepælen … eller det vil sige, lygtepælen er ikke en lygtepæl, men en fiskestang, som vil fiske hjernen ud ad bygningen ved siden af og give den til solen, så den får følelser … men det går ikke, så på billedet er Mads ved at stoppe fiskestangen.

Billedet er fra foreningens fortælleforløb i Vester Nebel, hvor byens gamle frysehus kom under fantasifuld behandling.

 
 

– PROGRAM –

Projektets børneaktiviteter foregår hen over en uge i hver by: På dag 1 inspirerer vi børn og voksne til at se byen med fantasiens briller. Dag 2 skal børnene selv på banen og skabe deres egne fantasifulde fortællinger og lege til byens lokale kunst og kulturarv, og dag 3-5 går skolen, forældrene og de relevante lokale foreninger sammen om at skabe en event, hvor børnene formidler byens kunst og kultur med leg og fantasi.

Aktiviteterne foregår både i skoletiden og i fritiden. Vi engagerer børnene i skoletiden, så de kommer igen med deres forældre i fritiden. I fritiden afvikler vi mini-børnefestivaler og børnebyvandringer, hvor byen er sammen om at opleve børnenes leg og fantasi med den lokale kunst og kultur. Vores eftermiddags-arrangementer plejer at tiltrække mellem 20 og 25% af de børn, som også deltog i skoletiden.

 

– DAG 1: SNAK med skulpturerne –

I SKOLETIDEN: Med vores maskine, der får skulpturer til at tale, skaber vi et inddragende gadeteater, som involverer skolebørnene i en fælles leg med skulpturen, hvor børn selv er medskabere af fortællingen. Gadeteatret hedder SNAK med skulpturerne. Vi laver 6-7 visninger hen over en hel skoledag, ca. 1-2 klasser pr. visning, så alle 4-12 årige børn i byen kan deltage.

I FRITIDEN: Børnene kommer igen om eftermiddagen (kl. 16-17) for at lege videre med skulpturen til projektets minibørnefestival. Vi tænder maskinen igen, ikke for at spille det samme stykke for børnene igen. Nej, børnene kommer for at fortsætte legen, hvor de slap den i skoletiden. Borgerforeningen serverer kaffe og kage, og hele byen er inviteret.

– DAG 2: Fortælledag –

I SKOLETIDEN: Nu skal børnene helt selv på banen, når vi afvikler Kunst ud til Folkets særlige fortælleforløb, hvor børnene skal skabe deres egne lege og fortællinger til byens kunst og kulturarv: murstensornamentikken over døren til stationsbygningen eller busten foran brugsen. Vi laver 10-12 fortælleworkshops i skoletiden, ca. 1 workshop pr. klasse

I FRITIDEN: Børnene kommer igen om eftermiddagen (kl. 16-17) og tager byens voksne med på byvandring i hele byen, når vi afvikler børnebyvandring. Her tager børnene deres forældre og andre interesserede borgere med rundt i byen for at fortælle de historier, de har fundet på i skoletiden.

– DAG 3-5: Temadage –

Skolen, forældrene og de relevante lokale foreninger og kultur aktører går sammen om at skabe en eller flere events, hvor børnene formidler byens kunst og kulturarv med leg og fantasi. Det kan være som lydfortællinger, hjemmesider, byvandringer e.l.

Vi er medfacilitatorer af dagene, hvis indhold bliver udviklet på projektets udviklingsmøde. Formålet er at give projektet videre til skolen, forældrene og de lokale foreninger og kulturaktører.

I Thyborøn, som vi besøgte i 2023, lavede børnene lydfortællinger, som de efterfølgende kunne gå rundt og lytte til via qr-koder sammen med deres forældre til byens kulturnat.

 

 

Kunst ud til Folkets tilgang og humor fanger hurtigt børnenes opmærksomhed. Fantasien er fræk og rapkæftet, og det falder i ungernes smag. Højt tempo, humor, ironi/sarkasme og en god portion galskab, krydret med en fabelagtig evne til improvisation. De lod sig rive med, med stor indlevelse, og de bidrog til forestillingen, uden at de skulle trækkes i gang. De var ikke bange for at blive udstillet eller grinet af, en øvelse vi har arbejdet med i mange år. Stor respekt for jeres professionalisme. Klassen slap efter min overbevisning fantasien løs, og havde en fantastisk oplevelse.
— Hanne Bloch, Lærer Thorsager Skole
 
 
 

 
 

– HØR MERE OM –

 

– Bestyrelsen –

– Foreningens opnåede resultater siden 2021 –

– Følg foreningen på Instagram –