Foreningen Kunst ud til Folket står bag projektet SNAK med skulpturerne, hvor vi drager ud til landets mindre byer og formidler byernes skulpturer med leg og fantasi for byernes børn.

I 2021 afviklede vi projektet i 18 landdistriktsbyer på Fyn og i Sønderjylland i samarbejde med Region Syddanmark, Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. Fra 2022 og frem vil vi gøre projektet til et landsdækkende 5-årigt projekt, der skal rundt til børn i mindre byer i hele landet.

Vi vil bygge projektet op omkring stærke samarbejder med forholdsvis få kommuner og foreslår at lave projektet i samarbejde med Brønderslev Kommune i 2024 eller 2025 i 3-4 mindre byer, f.eks.: Hjallerup, Dronninglund og Asaa. Det virker til, at Brønderslev Kommune har rigtig meget skulpturkunst i de mindre byer uden for Brønderslev, og heri ser vi et unikt potentiale. Visionen med projektet er at bruge de lokale skulpturer til at styrke det lokale kulturliv.

Projektet besøger hver by i 3 dage med gadeteater på dag 1, hvor vi får en af byens skulpturer til at tale, workshopforløb på dag 2 hvor vi giver vores fantasifulde tilgang til kunst videre til børn, lærere og andre lokale aktører og en temadag, hvor børnene skal arbejde videre med projektet i samarbejde med en lokal kulturinstitution eller lignende.

SNAK med skulpturerne er bygget op omkring skoler, så vi når ud til alle børn, men projektet er ikke et skoleprojekt. Det er for hele byen.

 
 

3-4 FORLØB I 3-4 BYER

I Hjallerup, Dronninglund og Asaa står mange gode skulpturer samtidig med, at der er skoler i alle byer. Thise og Flauenskjold kunne også være interessante at inddrage, såfremt der står skulpturer der.

De valgte byer er blot et forslag. Vi er interesseret i at gå i dialog med jer om, i hvilke af kommunens byer projektet gør mest gavn.

 
 



Foreningen Kunst ud til Folket er en arbejdende tænketank, hvor vi samler kulturfolk, som brænder for at aktivere børns fantasi via kunst.

Vi drager ud til de mindre byer med et gadeteater af høj kunstnerisk kvalitet, en fantasifuld tilgang til skulpturkunsten og mange års erfaring med at give børn et mere nært og fantasifuldt forhold til de skulpturer de går forbi til daglig. Men det er det, der kommer bagefter, som vi er mest optaget af.

På dag 2 og 3 i hver by laver vi workshopforløb og temadag for at give projektet videre til vores samarbejdspartnere. Inden projektstart skaber vi et netværk med de lærere, forældre og andre kulturfolk, vi skal samarbejde med, så vi kan udvikle projektet sammen.

Måske skal unge fra den lokale kulturskole være medundervisere i workshopforløbet? Noget lignende gør vi i Struer Kommune. Måske kommer kommunens kulturhistoriske museum ud til de mindre byer på temadagen og formidler den lokalhistorie skulpturerne taler ind i, som vi gør i Odder Kommune?

Vi tror på, at skulpturerne i de mindre bysamfund kan komme til at spille en større rolle. Vi kommer med den gnist, der kan antænde processen. Resten skal vi skabe i fællesskab, og dette arbejde er også inkluderet i projektets økonomi.

 

DEN GODE HISTORIE

… om billedet her til venstre, som er fra projektets gadeteater i Guderup på Als. Til højre i billedet står maskinen, der får skulpturer til at tale. Hvad børnene ikke ved er, at skuespiller Annevig Ebbe sidder inde bag de tonede ruder og laver skulpturens (Guderup-stenenes) stemme. Hun kan både se og høre børnene og tale med dem på vegne af skulpturen. Og lige i denne situation er børnene i gang med at hjælpe Guderup-stenene med at finde den skyldige, der har kløvet stenen i to. Billedet er med for at illustrere, hvordan projektet giver børnene mulighed for at opleve den lokale kunst i fællesskab. Når vi fokuserer 100% på børnenes fantasi, tager vi fat der, hvor alle børn kan være med på tværs af sociale, faglige og kulturelle forskelligheder. Vi har tit svært ved at forklare, hvorfor det er så vigtigt, at vi aktiverer børns fantasi, men lærer Vivi Nielsen fra Vamdrup Skole, der deltog i projektet i 2021, beskriver det meget godt: ”Vamdrup er en by med en lav kulturel kapital. Derfor er det vigtigt, at vi stimulerer vores børns fantasi. For det at kunne bruge fantasien taler ind i nogle kompetencer, som man ikke kan måle og veje på – nemlig de kompetencer som handler om at blive et livsdueligt menneske
Se eventet i aktion fra Sorø

 

Projektet er derfor bygget op omkring et 3-dages forløb i hver by, hvor vi gradvist inddrager lærere og andre kulturfolk og deler vores metode med henblik på, at de selv arbejder videre med metoden, når vi er draget videre.

Projektet består hovedsageligt af 3 dele med:

 
 

GADETEATER, DAG 1

Vi får byens skulptur til at tale med vores magiske maskine for byens børn. Vi inviterer alle byens skole- og børnehavebørn til at deltage om formiddagen og laver det igen for hele byen om eftermiddagen, hvor børnene kan komme igen og opleve det med deres forældre.

Med gadeteatret giver vi børnene et fantasifuldt forhold til skulpturen på den korte bane. Gadeteateret, der har 5 års erfaring bag sig, bliver udviklet og afviklet af professionelle scenekunstnere.

Se gadeteatret i aktion i Vollsmose

 
 

WORKSHOP, DAG 2

Vi deler vores fantasifulde metode med lærere & kulturaktører. Omdrejningspunktet er et workshopforløb, hvor skolebørnene skal skabe små videoer af, at de selv får skulpturer til at tale. Til forløbet inviterer vi andre aktører til at kigge med eller deltage. F.eks. inddrager vi i Struer Kommune, som vi besøger i 2022, unge talenter fra Dansk Talentakademi til at være medundervisere i forløbet.

Børnenes videoer bliver uploadet på online-platformen snakmedkunst.dk, som vi vil videreudvikle i 2022-2023, så den bliver nem at bruge for børn, lærere og forældre, når vi er rejst videre.

 
 

TEMADAG, DAG 3

Vi faciliterer nye samarbejder mellem skolerne og lokale kulturaktører med udgangspunkt i vores fantasifulde metode. Måske skal børnene få billeder fra byens lokalarkiv til at tale ved først at gøre det ud fra fri fantasi og bagefter ud fra billedets rigtige historie.

 

 

Projektet er et nationalt projekt, der hovedsageligt skal finansieres af større fonde og de relevante regioner. 3-4 forløb i én kommune koster 3-400.000 DKK, og det optimale er, at I som kommune medfinansierer 50-80.000 DKK af disse, men en mindre medfinansiering kan også være relevant. Det vigtigste er, at I med jeres medfinansiering viser, at I efterspørger projektet. For nogle kommuner svarer 50-80.000 DKK til en større andel af det økonomiske råderum end i andre

I 2022-24 afvikler vi projektet i samarbejde med 8 kommuner i Region Midtjylland. Fra 2024-26 afvikler vi projektet i 8 kommuner i Region Sjælland, blandt andet Slagelse, Guldborgsund og Kalundborg Kommune, og vi foreslår at afvikle projektet i Faxe Kommune i efteråret 2024. Men vores planlægning er stadig fleksibel, hvorfor det også kan blive relevant allerede i 2023.