Kunst ud til Folkets projekter støttes blandt andet af:

 
 
I skal også have en stor tak for at have skabt så mange gode oplevelser for alle vores elever. Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger fra personalet. Tænk at der var så mange skøre fortællinger i Vester Nebel! Godt I kom og fandt dem frem sammen med børnene :-)
— Martin Bredthauer, Skoleleder Vester Nebel Skole
 
Jeg synes, det har været mega fedt. Det bedste var at finde på historier. Det var det bedste ved det hele. Det sjove var, at man ligesom selv skulle finde på historierne og bruge sin fantasi på en anderledes måde end, når man sidder og tænker inde i et klasselokale og ikke følger med i undervisningen
— Tobias, elev i 5.a på Vamdrup Skole
 

DEN GODE HISTORIE

En kølig fredag eftermiddag i slutningen af oktober trodsede 50 mennesker i alle aldre vind og vejr og mødte op til projektets børnebyvandring i Højer! På børnebyvandringen fortæller børnene deress fortællinger til forældre, bedsteforældre og øvrige interesserede borgere.

 

Baggrund og vision:

Landets mindre byer er fyldt med lokalhistorie. Gamle skoler, tidligere mejeribygninger, købmandsgårde, rutebilstationer etc.

Derfor har foreningen Kunst ud til Folket skabt projektet Fælles-Fortællinger! Vi drager ud og giver børn i landets landdistriktsbyer et mere nært og fantasifuldt forhold til deres egen lokalhistorie.

Projektet har været i gang siden efteråret 2023. Først i en række mindre byer i Kolding, Vejen og Tønder Kommune og derefter i 2024 i Sønderborg, Assens og Fåborg-Midtfyn Kommune for op imod 800 børn.

Projektet består af et 2-dage langt forløb i hver by:

  • DAG 1: FORTÆLLEDAG … hvor børnene digter deres helt egne skøre og fantasifulde historier om byens lokalhistoriske steder

  • DAG 2: LOKALHISTORISK FORTÆLLEDAG … hvor børnene lærer om lokalhistorien, som de derefter mixer ind i deres fantasifulde fortælling

DEN GODE HISTORIE

Her får Mads fra 6.a på Vester Nebel Skole en solid hestesko af klassekammeraterne på fortælledag 1, fordi han skal op og dreje på stripsen længere oppe! Mads og hans klasse har nemlig fundet på, at byens gamle frysehus ligner et ansigt, og at lygtepælen er en fisketang, der vil hejse hjernen ud af bygningen og give den til solen … og stripsen kan netop afbryde fiskestangen, så vi undgår at solen får en hjerne.

Selv tak for en virkelig skøn og inspirerende oplevelse. Jeg håber, at lærerne også er blevet inspireret til at bruge arkivet i undervisningen – jeg vil i hvert fald gerne være med. Det var nogle skønne historier, børnene havde digtet. Jeg kan ikke lade være med at tænke på det, når jeg går forbi stederne. I gjorde altså et flot stykke arbejde.
— Nanna Iversen, Formand Historisk arkiv for Brørup og Omegn

Sammen med byens skoleklasser drager vi ud til byens lokalhistoriske steder. Det kunne være byens tidligere frisør forretning, som i dag er pizzaria. Vi kigger på stedet og digter vores egen historie om det. Tit bliver historierne til lege. F.eks. blev det gamle hotel i Brørup til et crazy forlystelseshus, hvor man blandt andet kunne få suget sin hjerne ud, hvis man stillede sig under lamperne på væggen og få den skiftet ud med en hjerne fra en af dem, som var død i husets forlystelser.

Vi afvikler 5-6 workshopsessioner á 45 minutter hver hen over en hel skoledag, så alle byens skolebørn for mulighed for at deltage.


FORTÆLLEDAG

Børnene er i gang med at lave en vej i de nedfaldne blade så Marskgården, som i virkeligheden er et monster, kan finde sin næse som ‘Skildpadden Peter Pølsevogn’ har stjålet. I virkeligheden er det byens gamle gravhøj, bag billedet, som børnene synes lignede en skildpadde og stenene rundt om højen er næser. Den sten med mest mos på er så monstrets næse, for mossen er i virkeligheden snot, og et monster snotter mest.


Projektet aktiverer nogle børn, som normalt måske ikke er så aktive i timerne. Og jeg kunne i hvert fald se, at der var nogle drenge, som blev meget grebet af det, og som var meget medlevende i det og kunne huske den fortælling, de fandt på i går, hvilket ikke er en selvfølge, at de ville kunne det.
— Anja Kjær, lærer 5.b Vester Nebel Skole
Jeg synes det er et rigtigt godt projekt, for det giver os mulighed for at formidle lokalhistorie i børnehøjde
— Ingemann Jensen, arkivmedarbejder Glamsbjerg Lokalhistoriske Arkiv

Sammen med klasserne fortæller vi den rigtige historie om de steder, børnene digtede skøre historier om på fortælledagen. Vi rykker ud med billeder og lokale eksperter i byens historie. Børnene får nu til opgave at mixe stedets lokalshistorie ind i deres egen fantasifulde fortælling.

Vi afvikler 5-6 workshopsessioner á 45 minutter hver hen over en hel skoledag, så alle byens skolebørn for mulighed for at deltage.

DEN GODE HISTORIE

Inden fortælledagene mødes vi med vores mange samarbejdspartnere i projektet - det være sig lokalarkiver, skoler og kommuner. Her er vi til møde på Årslev Skole, hvor både Rie, Marianne og Poul Erik fra Allested-Vejle og Årslev Lokalarkiver, Marie fra Fåborg-Midtfyn Kommune og Anne som er afdelingsleder på Broskolen i Årslev.

Om eftermiddagen på Lokalhistoriedagen afholder vi en børnebyvandring, hvor børnene kommer sammen med deres forældre og fortæller deres historier, som de har lavet til de forskellige lokalhistoriske steder i byen.

BØRNEBYVANDRING

Her et billede fra børnebyvandringen i Brørup hvor over 40 børn og forældre var mødt op for at høre børnenes fortællinger. Yderst til højre i billedet står Ida fra 6.A og fortæller sin klasses historie om, hvordan de røde streger i cykelparkering-forbudt skiltene slår sig sammen og finder ud af, at man skal være to streger for at cykler på én cykel - en histore som gik godt i spænd med det gamle billede af station, vi havde med i lamineret og stort format. Billedet forestiller nemlig 5 cykelpostbude med hver deres cykel foran stationen, som ikke har ændret sig sønderligt siden 1912.

Hvert år afholder Foreningen Kunst ud til Folket en konference, hvor vi samler alle projektets samarbejdspartnere. Formålet er at skabe et blivende netværk mellem skoler, lokalarkiver, kommuner og øvrige aktører. En vigtig mission med projektet er at skabe et blivende engagement, således at arkiverne og skolerne i højere grad selv begynder at samarbejde om at hive lokalhistorien ned i børnehøjde.

Næste konference bliver afholdt på Kulturhotellet i Rønde den 20. juni 2024.

BØRNENE TÆNKER VIDERE

Katrine, klasselærer i 3.A på Bække Skole, sendte os denne tegning sammen med billeder af andre lignende billeder af elevernes arbejde efter projektet. Billedet forestiller skulpturen ved den gamle busstation, som blev til historien om Bente Mobil og Henriette. Katrine skrev til os bagefter: “Eleverne synes, det var sjovt at lege med fantasien, og at de måtte fortsætte i klassen.”