Foreningen Kunst ud til Folket vil gøre lokalhistorie til en leg i landdistrikterne


 

– FÆLLES-FORTÆLLINGER –

Siden 2021 har Foreningen Kunst ud til Folket involveret op imod 8.000 børn i landdistrikter overalt i landet i fælles leg med deres lokale kunst og kulturarv ...

Med Fælles-Fortællinger vil foreningen gøre en forskel for børn i landets landdistrikter ved at gøre den lokalhistorie, de går forbi hver dag til en leg og derigennem give dem et mere fantasifuldt og kreativt forhold til deres egen lokalhistorie.

Landets mindre byer er fyldt med lokalhistorie. Gamle skoler, tidligere mejeribygninger, købmandsgårde, rutebilstationer etc. Samtidig er der engagerede lokalarkiver i hele landet. Dette projekt handler om at bruge disse unikke potentialer til at skabe flere kulturelle udfoldelsesmuligheder for børn, som har langt til kunst og kultur.

 
 

Jeg synes, det har været mega fedt. Det bedste var at finde på historier. Det var det bedste ved det hele. Det sjove var, at man ligesom selv skulle finde på historierne og bruge sin fantasi på en anderledes måde end, når man sidder og tænker inde i et klasselokale og ikke følger med i undervisningen
— Tobias, elev i 5.a på Vamdrup Skole

 

DEN GODE HISTORIE …

… om dette billede, som er fra børnebyvandringen i Aarslev på Fyn, hvor pigerne fra 4.a er ved at fortælle deres fortælling for de fremmødte forældre. Skraldespanden er blevet til undervandsuhyre, som har en kanon på hovedet, som vil skyde byens gamle skofabrik. Pigerne er ved at montere kanonen oven på det blå undervandsuhyre.

 
 

– PROJEKTETS OPBYGNING I HVER BY –

Projektet har 3 målsætninger: 1. vi vil involvere børn i fantasilege med deres lokalhistorie. 2. vi vil engagere børnenes voksne til at videreføre projektet sammen med børnene efter projektets afslutning. og 3. vi vil skabe ny viden og erfaringer om, hvordan vi fremadrettet kan styrke børns leg i landdistrikter og formidle denne viden til alle projektet samarbejdspartnere.

 

– Udviklingsmøder & voksenworkshops –

LOKAL FORANKRING: Vi afvikler udviklingsmøder i hver by, som giver børnenes lærere, forældre og lokale kulturaktører ejerskab over projektet. Dette ledsages af voksenworkshopforløb, som giver dem kendskab til projektets metoder, så de er klædt på til at gentage projektet efter dets afslutning.

På udviklingsmøderne mødes lærere, forældre og lokalarkiver og udvikler projektet sammen. På voksenworkshoppen mødes vi igen til en underholdende tur i byen, hvor vi sammen skaber sjove historier om byen sammen med en af foreningens historiefortællere.

Læs mere om voksenaktiviteterne her

– Fortælledage og børnebyvandring –

BØRNEAKTIVITETER: Gennem et 2 dage langt forløb i hver by – med lege-event, lokalhistorisk lege-event og børnebyvandring – involverer vi byens børn i leg med deres lokalhistorie. Formålet er at styrke deres leg lokalt og det barnlige fællesskab med deres jævnaldrende.

På dag 1 afvikler vi en hel dag med lege-events, hvor børnene skaber deres egne fortællinger om byens lokalhistoriske steder. På dag 2 er der lokalhistorisk lege-event, hvor børnene skal mixe deres fantasifortælling med stedernes lokalhistorie. Projektet kulminerer i en børnebyvandring om eftermiddagen på dag 2, hvor det er børnene, som formidler byens lokalhistorie med leg og fantasi for deres forældre og byens øvrige borgere!

– Lokale konferencer, viden og fællesskab –

VIDENDELING: Projektets samarbejdspartnere mødes til en afsluttende konference, hvor vi samler op på projektet og deler erfaringer og viden. Men formålet er også at skabe et fællesskab på tværs af landdistrikter i hele landet.

På konferencerne deler vi erfaringer fra projektet gennem oplæg fra dem der har deltaget. Målet er at skabe et fællesskab af aktører, som arbejder med børnekultur i landdistrikterne på tværs af hele landet og samtidig skabe en drejebog for, hvordan landdistriktsaktører i hele landet kan styrke den lokale børnekultur.

 

 

I skal også have en stor tak for at have skabt så mange gode oplevelser for alle vores elever. Jeg har fået rigtig mange positive tilbagemeldinger fra personalet. Tænk at der var så mange skøre fortællinger i Vester Nebel! Godt I kom og fandt dem frem sammen med børnene :-)
— Martin Bredthauer, Skoleleder Vester Nebel Skole

 
 

BAGGRUND & VISION

Foreningen Kunst ud til Folket tilbyder som en af de eneste aktører i Danmark et fantasi fuldt og legende fællesskab omkring mødet med kuklturarv for børn. Et unikt fællesskab, hvor der er plads til alle børn, fordi udgangspunktet er børnenes egen fantasi og forestillings verden. Nysgerrigheden kan få frit løb, for det handler ikke om at svare rigtigt, men om at lege med.

Vi har valgt at målrette vores indsats til børn i landets landdistrikter og mindre byområder – et fokus der er opstået på baggrund af samtaler med skoleledere, lokale foreninger og kommuner, der har givet udtryk for en udbredt frustration over, at børn i landets land distrikter har langt til kultur.

Samtidig tegner der sig en stigende tendens til, at samfundets ressourcestærke bevæger sig mod de større byer, så vi i de kommende årtier får større udfordringer med børns trivsel og muligheder i de mindre byer.

På den baggrund synes vi, der er et unikt og uudnyttet potentiale i den kultur, som trods alt findes i de mindre samfund. De fleste byer – små som store – har ret meget kunst og lokalhistorie: Genforeningsstenen i anlægget, den gamle ornamenterede stationsbygning eller pizzariaet der engang var frisør. Al den slags lokalhistorie er oplagt at bruge til at sætte gang i børns fantasi og leg lokalt og derigennem styrke børns kulturelle og kreative udfoldelsesmuligheder i de byer, hvor kulturen ikke altid kommer først.

 


Kunst ud til Folket anvender forskellige narrative greb, der hurtigt skaber en alliance mellem selve skulpturen og børnene, gerne imod ’den dumme voksne’, hvor børnene bliver ’de kloge’, der kan komme med idéer og
løsningsforslag. Humor, leg og teater initierer en relationel proces, der skaber fællesskabet.”
— Uddrag fra forskningsrapport, Gadens Kunst

 
 
 

– HØR MERE OM –

 

– Bestyrelsen –

– Foreningens opnåede resultater siden 2021 –

– Følg foreningen på Instagram –