Projektet Fælles-Fortællinger v. Foreningen Kunst ud til Folket har fået ny hjemmeside, som du finder via linket herunder:
Foreningen Kunst ud til Folket drager ud til de mindre byer i hele Region Syddanmark for at inspirere byernes børn til i fællesskab at digte historier om byernes lokalhistoriske steder.
Formålet er at gøre børnenes nære omgivelser attraktive i børnenes bevidsthed. Vi vil give børnene ejerskab over deres lokalsamfund og historier ved at gøre byens historiske huse, kirker, torve og arkitektur til en del af børnenes egen forestillingsverden.
Projektet besøger hver by i 2 dage med:
En fortælledage på dag 1, hvor børnene skaber fælles fortællinger om lokalhistoriske steder. En fortælledag med lokalarkiverne på dag 2, hvor vi inddrager lokalhistoriske billeder af stederne i børnenes fortællinger.
Begge dage består af et formiddags- og et eftermiddagsspor. Om formiddagen deltager børnene i skoletiden, og om eftermiddagen kan børnene komme igen sammen med deres forældre og lege videre med fortællingerne.
Projektets aktiviteter bygger på Kunst ud til Folkets metode for fri fortælling, hvor børn digter fantasifulde fortællinger om kunst og andre fysiske genstande med udgangspunkt i deres egen fantasi og kreativitet.
Mere om de 2 dage:
Foreningen Kunst ud til Folket er en arbejdende forening sat i verden for at styrke børns fantasi og fortællelyst gennem kunst og andre fysiske genstande / steder. Med dette projekt vil vi skabe en fantasifuld og eventyrlig forbindelse mellem børnene og deres by’s lokalhistoriske lokationer.
I vores dialog med de lokal arkiver er vi stødt på en udbredt frustration over, at lokalhistorie hovedsageligt tiltrækker de ældre generationer, hvilket hænger sammen med, at børnene flytter væk fra landdistrikterne, når de bliver unge. Vores håb er, at vi med dette projekt kan bidrage til at gøre den lokalhistorie, som er en vigtig del af lokalsamfundenes dna, til en del af børnenes dna.
Projektet er opstået ud af foreningens projekt SNAK med skulpturerne, som vi afviklede i 17 mindre byer i hele Region Syddanmark i 2021. Her skabt vi et netværk med de lærere, som vi havde samarbejdet med, fordi lærerne efterspørger input til, hvordan de i højere grad kan bruge fantasien som et værktøj i deres boglige undervisning. SNAK med skulpturerne satte gang i dette arbejde, og med dette projekt, som vi skabte sammen med lærerne i netværket, arbejder vi videre med de potentialer, vi opbyggede i 2021.
Projektet er tiltænkt at foregå i 8 kommuner ved lokalhistorisk relevante steder i 15 byer. Regionen finansierer størstedelen af projektet, men hver kommunes deltagelse kræver en vis medfinansiering. Beløb og omfang er til forhandling. Herunder de 15 byer. Alle lokalarkiver i alle 15 byer er med i projektet:
HUMBLE / LANGELAND KOMMUNE
GUDME / SVENDBORG KOMMUNE
KIRKEBY / SVENDBORG KOMMUNE
ÅRSLEV / FÅBORG-MIDTFYN KOMMUNE
BROBYVÆRK / FÅBORG-MIDTFYN KOMMUNE
GLAMSBJERG / ASSENS KOMMUNE
HAARBY / ASSENS KOMMUNE
VAMDRUP / KOLDING KOMMUNE
SJØLUND / KOLDING KOMMUNE
RØDDING / VEJEN KOMMUNE
BRØRUP / VEJEN KOMMUNE
HØJER / TØNDER KOMMUNE
ØSTERHØJST / TØNDER KOMMUNE
GUDERUP / SØNDERBORG KOMMUNE
RINKENÆS / SØNDERBORG KOMMUNE