Foreningen Kunst ud til Folket drager ud til landets mindre byer med det landsdækkende projekt SNAK med skulpturerne. Med gadeteater, workshopforløb og temadage formidler de byernes skulpturer med leg og fantasi for byernes børn. Projektet foregår i samarbejde med Region Midtjylland og 8 af regionens kommuner med støtte fra blandt andre Færchfonden, Spar Nord Fonden og Ole Kirk’s Fond (Lego). I april og maj måned besøger projektet Hjerm, Asp, Hvidbjerg og Humlum i samarbejde med Struer Kommune.





Projektet besøger hver by i 2 dage med gadeteater på dag 1, hvor vi får skulpturen til at tale og workshopforløb på dag, hvor børnene selv skal arbejde med metoden.
Både gadeteater og workshopforløb bliver afviklet 5-6 gange i skoletiden med 20-50 børn pr. visning, således at hvert klassetrin kan få sin egen visning / forløb.
MÅLGRUPPE: Indskoling og mellemtrin
GADETEATER DAG 1
alle byens skolebørn er med, når Kunst ud til Folket får den lokale skulptur til at tale med en magisk maskine, der får skulpturer til at tale, og som er til højre i billedet. Hvad børnene ikke ved er, at der sidder en skuespiller inde bag maskinens tonede rude og laver skulpturens stemme. Skuespilleren kan både se, høre og tale med børnene på vegne af skulpturen. Således kommer børnene selv til at tale med skulpturen og får til opgave at løse en fantasifuld problemstilling i dialog med skulpturen.
“SNAK med skulpturerne er et smaddergodt koncept. Vores 4. klasser var vildt optaget af showet og levede sig fuldstændig ind i samtalen med skulpturen. Konceptet er - med dets maskine, udstyr og kabler - meget gennemført, man tror på det.”
WORKSHOPFORLØB DAG 2
Børnene laver små film af, at de selv får skulpturer til at tale. Børnene skaber deres egne fortællinger om skulpturerne og omsætter dem til dramatiske dialoger med skulpturen. Forløbet bygger på Kunst ud til Folkets metode for fri fortælling, hvor børnene skaber deres egne fantasifulde historier ud fra en skulpturs tit spøjse udseende og mærkelige former.
“Under workshoppen lagde Kunst ud til Folket kortene på bordet, så børnene kunne se, hvor meget der rent faktisk havde været improvisation under gadeteatret, hvorefter de selv skulle arbejde med metoden. Det var fedt sat op. Kunst ud til Folkets arbejdsproces – hvor der ikke er meget, der kan gøres forkert – er godt for mange af børnene. Der er især nogle af eleverne, der shiner ved at være gakkede. De kommer ud ad skabet”
KOMMER UD TIL JER: Vi vil rigtig gerne skræddersy projektet til den enkelte skole i samarbejde med skolens lærere og imødekomme diverse udfordringer og problemstillinger, så børnene får mest mulig ud af projektet. Derfor kommer vi, sammen med Struer Kommune, ud og besøger alle 4 skoler i november måned for at møde jer og starte dialogen omkring projektet.
TEMADAG: Vi vil rigtig gerne snakke med jer om, hvordan vi kan tilrettelægge projektet, så I kan bruge det i undervisningen fremadrettet. Som en del af projektet arrangerer vi derfor 1 eller flere temadage sammen med jer, hvor børnene skal arbejde videre med det fantasifulde univers vi har skabt omkring de lokale skulpturer.
OM KUNST UD TIL FOLKET: Foreningen Kunst ud til Folket har afviklet teater og storyteller-events for og med børn om alt fra skulpturkunst til malerier i de sidste 10 år i samarbejde med en lang række kunstmuseer, kommuner, folkeskoler og kulturaktører i hele landet. Foreningens vision er at bruge den lokale kunst, som børnene går forbi i det daglige, til at sætte gang i børns frie leg og fantasi.
I 2021 afviklede Kunst ud til Folket projektet i 18 byer i Sønderjylland og på Fyn i samarbejde med Statens Kunstfond og Region Syddanmark. Se et overblik på projektets Danmarkskort: